Sommar, sommar, sommar

och en härligt blommande äng i skönt värmande solsken full med surrande insekter -finns det något som symboliserar barndomssomrarna bättre? Bin och humlor som samsas med (nåja...) fjärilar, blomflugor, en och annan geting och allt vad det finns för kryp. Jag kan inte låta bli att fascineras av dem och försöka få dem på bild.
 
En åkerhumla besöker blommande blåeld.
 
En hushumla mellan blåklockor. Svårt att välja?
 
Lysingbina tillhör mina favoriter. Jag var ute på förmiddagen i dag och fick några bilder i praktlysingbeståndet. Det har snart blommat färdigt för i år så jag är angelägen att passa på. Här kommer två bilder från förmiddagen.
 
En lysingbihona på väg till praktlysingblomma. Pollenkorgarna har hon redan fullpackade.
 
 
Men det hindrar ju inte att man kan försöka få litet till med sig hem!
 
 
Den oerhörda torkan förra sommaren gick hårt åt våra insekter, och de hade minskat i antal under flera år tidigare. Det går sedan en längre tid inte åt lika mycket spolarvätska som förr för att skölja bort kraschade kryp från bilens vindruta, och man har inget större behov av insektsupplösande kemikalier för att tvätta bilfronten. Man undrar vad som håller på att ske med dessa viktiga djur. BBC har ett reportage om bidöd i Ryssland, Från Tyskland har kommit larm redan tidigare. Inte bra.
 
Det mulnar ute, det har utlovats regn och kanske åska från Danmark  mot källen och natten. Förhoppningsvis slipper vi försmäkta i hetta och torka som i fjol även om det varnas för värme längre fram i veckan. Vi hörs!