Slut på värmen

I går var det hiskeligt varmt och kvavt, natten var inte mycket bättre. Strax efter midnatt blev himlen becksvart och blixtar syntes på håll. Litet avlägset muller fick vi, men nästan inget regn. Synd, det behövs! Dagen fortsatte med molnig himmel och flera grader lägre temperatur än vi haft ett bra tag nu, blåsten kom och tog med sig det lilla regn vi fick.Mulet = dåligt ljus, blåst = flaxande växtlighet. De båda tillsammans är rena sabotaget för makrofotografering. Men kameran fick hänga med när Amba och jag gick ut.
 
I en malva fanns en humla som jag först var övertygad om att den stupat mitt i arbetet, men tydligen var den bara trött och tog en powernap. Efter ett tag började den röra sig i blomman och tankade nektar.
 
 
En ljus jordhumla får jag det till.
 
I en fibbla nere på "ängsgräsmattan" rörde sig ett pyttelitet kryp inne bland kronbladen. När jag tagit en bild och förstorat på kamerans skärm trodde jag att det var någon vivel, "nosen" ledde tankarna åt det hållet. Jag tog några fler bilder för att kolla på datorn när jag kommit in.
 
På datorskärmen såg jag att det inte alls var någon vivel, utan ett litet bi. Det såg ut som om det åt upp ett annat, ännu mindre kryp.
 
Dave Goulson skriver att "bin är getingar som blivit vegetarianer". Jag började nästan undra om något bi fått för sig att vända utvecklingen och gå tillbaka till rovdjursstadiet ;-) Men andra bilder och förstoring visade att det är putsning av mundelar som pågår.
 
 
Här en kraftig beskärning av bilden ovan:
 
När vi återvände till huset låg det en fjäril på marken. En björnspinnare såg jag, en nattfjäril. Med hopfällda vingar är den ganska vacker:
 
Med utbredda vingar och när den flyger är den ännu vackrare.
 
Den fick hjälp att flytta in i ett buskage, synd om katten skulle få syn på den. Ingen sol och blåsigt, det är inget väder för fjärilar och solitärbin. Men ett tandsandbi var i alla fall ute och jobbade.
 
 Vi hörs!
 
0 kommentarer publicerat i Djur och natur
Taggar: Björnspinnare, Jordhumla, Solitära bin, Tandsandbi, solitära bin