Ett första inlägg från mig i bloggvärlden!

Hej!
 
Nu är det dags att prova blogg "på riktigt" och resa ut i cyberrymden! Jag har sedan tidigare en hemsida, www.linnekulla.se, men tänkte försöka bredda mig litet. Det skall bli intressant, vi får se hur det går!
 
Som jag skrivit under "om mig" bor jag med fru, hund och katt i Skåne-alperna, alltså på Linderödsåsen i Skåne. Eftersom vi har en stor naturtomt bokstavligen mitt i naturen har vi förmånen att få avnjuta massor med naturscenerier året om. Jag tänker berätta litet om det i bloggen, och ta upp tankar kring det vi ser och inte ser. Tyvärr är många djurarter stadda i minskning, alldeles särskilt gäller det insekter. Och det är inte bra för oss människor, lindrigt sagt. Utan insekter skulle vi få mycket svårt att överleva.
 
Situationen är brydsam för många av våra pollinerande insekter, till exempel bin och humlor -som också är bin! Vi har knappt 300 arter vilda bin i Sverige, runt 40 är humlor. Många är rödlistade och en del är riktigt hotade. Och vi behöver dem allihop!
 
Många vildbin är små. Här en bild på ett metallsmalbi (Lasioglossum morio) som sitter i en blomma av parksallat:
 
 
Parksallatblommor har en diameter runt 40-45mm, metallsmalbin blir 7-8mm. Och här är en bild på närmare håll av det lilla metallsmalbiet:
 
 
Metallsmalbiet är inte minst av våra solitärbin, här en bild på ett oidentifierat litet bi som kliver omkring på en blåklocka:
 
 
De vilda bina kallas solitärbin eftersom de inte lever tillsammans i stora samhällen, varje "drottning" fixar ett eget bo där hon lägger sina ägg tillsammans med mat åt larverna när de kläcks. Just metallsmalbiet är delvis ett undantag, de är eusociala, vilket i Wikipedia beskrivs så här: "Metallsmalbiet är ett primitivt eusocialt bi, där en del icke-fertila döttrar till den grundläggande honan (drottningen) agerar som arbetare och hjälper till med skötseln av sina syskon. Bona anläggs ofta i stora kolonier tillsammans med andra bon från samma art på naken mark." Kan det vara så de solitära bina inledde sin väg till att bli sociala?
 
Det behövs pollinerare av många arter för att till exempel bär och frukt skall utvecklas på bästa sätt. Äpplen och jordgubbar som får besök av för få pollinerare när de blommar ger dåligt utvecklad frukt med sämre smak än de fullpollinerade. Den norska professorn Anne Sverdrup-Thygesson berättar detta och mycket annat om insekternas betydelse i sin bok "Insekternas planet", ISBN 9789188869340. Hon kan även höras i programmet Sommar i P1, Här kommer länk till programmet. Jag lärde mig mycket av både boken och radioprogrammet, båda rekommenderas varmt! Jag är så att säga fullständig amatör på området, men nyfiken och pigg på att lära mig. Vi amatörer kan få oerhört värdefull hjälp i facebookgruppen "Vi som gillar bin och humlor". Där ställer landets högsta expertis välvilligt upp och hjälper till med artbestämningar och lärdomar. Rekommenderas!
 
Ja, då var inledningen på bloggbanan avklarad. Vi hörs!