Bivråken visade sig!

Idag har det varit varmt på riktigt, runt 30 grader i skuggan. Vi tog oss en fika med glass på balkongen. Det hördes skrin från ormvråkar nere vid stengärdet. Under många år har vi haft häckande bivråkar i närheten, de har bytt boplats ett par gånger när skogen avverkats. Ormvråkar har haft bo bara en bit ifrån oss, vi har hört dem och de har jagat paddungar och mullvad på gräsmattan. Bivråk -som inte är en vråk egentligen- har vi vid enstaka tillfällen sett kalasa på getingbon som den grävt upp på tomten. När skogen nedanför oss avverkades i fjol tänkte vi att nu är det nog slut med ormvråkar och bivråkar som grannar, så det var mycket glädjande att de nu hördes i området.
 
Jag hämtade kameran, tänkte att om någon av dem får för sig att flyga hitåt skall jag vara beredd. Plötsligt kom en fågel från motsatt håll. Jag fick fatt i kameran och han få några bilder på  långt håll innan den vände och försvann bakom trädkronor och tak. Redan när jag såg den i sökaren förstod jag att det var en bivråk, och när jag förstorade bilden var alla eventuella tvivel borta, visst var det en bivråk!
 
 
Det är verkligen mycket glädjande att både bivråkarna och ormvråkarna fortsätter att häcka i våra närmaste omgivningar trots förändringarna i skogsmiljön. Bivråken är klassad som "nära hotad" i Sverige, alla nya ungar behövs! Några år har jag haft turen att få familjen bivråk på bild när ungarna blivit flygfärdiga, jag hoppas på god lycka i år också! Innan dagens bivråk vände och försvann gav den ljud ifrån sig, bilden på det får bli dagens "hej då!".
 
 
Vi hörs!
#1 - - Trond Grönvold:

Hej
Det var en intressant historia om bivråken.

Svar: Det är en litet mystisk fågel. Återkommer till den.
Christer Nilsson