Remontering och demontering

När Amba och jag var ute på eftermiddagen kunde jag inte låta bli att fotografera nyponbuskens remonterande (det heter visst så på fint språk när de blommar om), det är riktigt tjusiga blommor som honungsbiet besöker.
 
 
 
I en klöverblomma nedanför hämtade en åkerhumla käk.
 
 
På väg in igen fick jag syn på en fuxfjäril av något slag. Den hade bråttom, och när den äntligen satte sig var det så klart uppe på taket. Den ville väl värma sig på den solvarma plåten, solen hade just varit framme en kort stund. Jag bytte till teleobjektiv och gick ut igen i hopp att kunna få identifieringsbilder. Solen bröt plötsligt fram igen, och när fjärilen satte sig i växtligheten fick jag ett par bilder. Helt klart en vinbärsfux.
 
 
 
Om tvivel skulle råda, finns bevis för vinbärsfux på nästa bild: ett vitt C på vingens undersida. Det fastställs i det vetenskapliga namnet, Polygonia c-album, där c-album betryder vitt c. Polygonia betyder många vinklar, och det stämmer ju bra med släktets flikiga vingkanter.
 
 
Efter nyponrosens remontering bjöd kvällen på demontering. Jag tänker på David Attenboroughs dokumentär "Klimatkrisen" som berättar hur vi demonterar livsmöjligheterna här på jorden. Programmet finns på SVT Play. Tål att ses. Länk: Klimatkrisen
 
Vi hörs!